3 słodkie przepisy, idealne na zimę
Brak słońca i długie zimowe wieczory negatywnie wpływają na nastrój. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na jego poprawę. Jednym z nich są przepyszne słodkości, które błyskawicznie można przygotować w domowych warunkach. Oto 3 sprawdzone przepisy!
Szybkie ciasto czekoladowe
Pyszne ciasto czekoladowe da się przygotować w maksymalnie godzinę. Ważny jest odpowiedni dobór składników. Proponujemy wykorzystanie produktów najwyższej jakości:
- 110 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- około 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Do realizacji przepisu potrzebne będzie także:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- półtorej szklanki mleka jajka,
- proszek do pieczenia,
- śmietana kremówka,
- olejek waniliowy,
- półtorej szklanki białego cukru.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki należy przesiać przez sitko, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło natomiast utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym. Do tej masy stopniowo należy dodawać, cały czas miksując, czekoladę, a następnie również suche składniki. Ciasto piecze się w odpowiedniej formie w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez 40 minut. Ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady można przygotować wspaniałą polewę stanowiącą zwieńczenie wypieku. Pełny przepis znajduje się pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.
Czekoladowy pudding z bakaliami
Jeszcze mniej czasochłonny jest równie smaczny pudding z bakaliami, który powstaje z:
- kakao,
- kaszy manny,
- brązowego cukru,
- sezamków,
- cynamonu,
- ulubionych bakalii, np. rodzynek, skórek pomarańczy czy orzechów włoskich,
- 500 ml mleka.
Bakalie najlepiej rozdrobnić i podzielić na mniejsze kawałki. Cukier i kakao należy rozpuścić w mleku i dodać do niego kaszę mannę, a następnie zagotować, energicznie mieszając, i doprawić cynamonem. Później masa wymaga blendowania. Teraz wystarczy przelać pudding do kubeczków lub filiżanek, odstawić do lodówki na dwie godziny i gotowe!
Błyskawiczne ciastko z kubka
Przygotowanie błyskawicznego ciasta z kubka zajmie najwyżej 20 minut. Potrzebne do tego będą:
- Ptasie Mleczko® E.Wedel,
- cukierki z Mieszanki Wedlowskiej,
- gorzka czekolada,
- mąka pszenna,
- cukier,
- olej roślinny,
- mleko,
- odrobina proszku do pieczenia.
Mleko z olejem i cukrem podgrzewaj w rondlu i dodaj do niego kawałki czekolady, a po jej rozpuszczeniu – również rozbełtane jajka. Po wymieszaniu składników w naczyniu musi znaleźć się także mąka i proszek do pieczenia. Masę przelej do kubków i umieść w nich Ptasie Mleczko oraz cukierki. Naczynie wstaw do mikrofalówki na dwie minuty, aby ciasto przypiekło się z wierzchu. Jeśli wolisz przygotować je w piekarniku, powinno tam spędzić 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Dodaj komentarz