3 słodkie przepisy, idealne na zimę

Brak słońca i długie zimowe wieczory negatywnie wpływają na nastrój. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na jego poprawę. Jednym z nich są przepyszne słodkości, które błyskawicznie można przygotować w domowych warunkach. Oto 3 sprawdzone przepisy!

Szybkie ciasto czekoladowe

Pyszne ciasto czekoladowe da się przygotować w maksymalnie godzinę. Ważny jest odpowiedni dobór składników. Proponujemy wykorzystanie produktów najwyższej jakości:

  • 110 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • około 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Do realizacji przepisu potrzebne będzie także:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • półtorej szklanki mleka jajka,
  • proszek do pieczenia,
  • śmietana kremówka,
  • olejek waniliowy,
  • półtorej szklanki białego cukru.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki należy przesiać przez sitko, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło natomiast utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym. Do tej masy stopniowo należy dodawać, cały czas miksując, czekoladę, a następnie również suche składniki. Ciasto piecze się w odpowiedniej formie w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez 40 minut. Ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady można przygotować wspaniałą polewę stanowiącą zwieńczenie wypieku. Pełny przepis znajduje się pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.

Czekoladowy pudding z bakaliami

Jeszcze mniej czasochłonny jest równie smaczny pudding z bakaliami, który powstaje z:

  • kakao,
  • kaszy manny,
  • brązowego cukru,
  • sezamków,
  • cynamonu,
  • ulubionych bakalii, np. rodzynek, skórek pomarańczy czy orzechów włoskich,
  • 500 ml mleka.

Bakalie najlepiej rozdrobnić i podzielić na mniejsze kawałki. Cukier i kakao należy rozpuścić w mleku i dodać do niego kaszę mannę, a następnie zagotować, energicznie mieszając, i doprawić cynamonem. Później masa wymaga blendowania. Teraz wystarczy przelać pudding do kubeczków lub filiżanek, odstawić do lodówki na dwie godziny i gotowe!

Błyskawiczne ciastko z kubka

Przygotowanie błyskawicznego ciasta z kubka zajmie najwyżej 20 minut. Potrzebne do tego będą:

  • Ptasie Mleczko® E.Wedel,
  • cukierki z Mieszanki Wedlowskiej,
  • gorzka czekolada,
  • mąka pszenna,
  • cukier,
  • olej roślinny,
  • mleko,
  • odrobina proszku do pieczenia.

Mleko z olejem i cukrem podgrzewaj w rondlu i dodaj do niego kawałki czekolady, a po jej rozpuszczeniu – również rozbełtane jajka. Po wymieszaniu składników w naczyniu musi znaleźć się także mąka i proszek do pieczenia. Masę przelej do kubków i umieść w nich Ptasie Mleczko oraz cukierki. Naczynie wstaw do mikrofalówki na dwie minuty, aby ciasto przypiekło się z wierzchu. Jeśli wolisz przygotować je w piekarniku, powinno tam spędzić 5 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

 

Dodaj komentarz